A tábor mindenkié -  inspiráló és intenzív lehetőségek a teljesen kezdőktől a profikigA táborban 21 éves tapasztalatokra támaszkodva, mégis folyamatosan megújulva állítjuk össze a programot. A szakmai munka alapjául szolgáló szekciós struktúrát mesterkurzusok egészítik ki. Az programok nagy része nem párhuzamosan zajlik, így a legtöbb előadáson, konzultáción, és kísérő eseményen mindenkinek lehetősége van részt venni. Hallgatóink szakmai konzultációkon vehetnek részt, miközben kiegészíthetik, elmélyíthetik fotográfiai tudásukat,és közben ismereteket szerezhetnek a hazai és nemzetközi alkotókról.

 

KEZDŐ DIGITÁLIS SZAK 

Az iskola szellemiségén keresztül szűrve ismerkednek az út elején járók az alapvető technikai és formanyelvi eszközökkel, alapfogalmakkal, intenzív gyakorlattal, kreatív feladatokkal, folyamatos konzultációval, képelemzéssel. A résztvevők megismerkedhetnek a digitális fényképezőgépek felépítésével, típusaival (compact, bridge, tükörreflexes). kezelőszervek, jelölések, ikonok, piktogramok jelentéseivel, a digitális eszközök használatakor felmerülő számítástechnikai alapfogalmakkal (bit, byte, pixel, file, stb) Képformátumok:- bitmap,(bmp) - grayscale - RGB - CMYK. Fájlformátumok/ tömörítés: - RAW - JPG - TIFF. Gyakorlati lehetőségek és korlátok kompakt és tükörreflexes, cserélhető optikás, digitális fényképezőgépek használatakor. A digitális fényképekkel kapcsolatos utómunka (archiválás, nyomtatás, mentés,) és a hozzájuk kapcsolódó alapfogalmak. Képek előkészítése nyomtatásra, levilágításra, nyomdai feldolgozásra.  Photoshop alapok. Átméretezés, fekete-fehér konvertálás, stb.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

KREATÍV FOTOGRÁFIAI ALAPGYAKORLATOK 

Komolyabb érdeklődésű kezdőknek az alapok elsajátítására, hogy biztonságosan mozogjanak  az analóg és digitális technikák világában. Haladóknak egy biztos ízlés és alkotói szemlélet formálására, portfólió bővítésére.

A hallgatók ebben a szekcióban  a digitális szekcióban már ismertetetteken túl megtanulják a képi gondolkozáshoz szükséges egyéb ismereteket és azok gyakorlati alkalmazásán keresztül annak önkifejező lehetőségeit. Az alkotói fotográfia szabadsága egy kreatív inspiratív helyzetet teremt a mesterek segítségével, ahová aki egyszer eljutott, egyre gyakrabban szeretne visszatérni, függetlenül attól, hogy a teremtés varázsa egy titkos kis belső szigetet őriz meg a számára, vagy az itt tanultak  alkalmazásával a megélhetés felé fordul.  A szekcióban folyó munka a kreatív feladatokkal, folyamatos konzultációval, képelemzéssel és együttgondolkodással gyakorlatilag nem szól többről, és ugyanakkor tétje nem kisebb, mint hogy, a lélek a szellem és a forma összérjen , a hétköznapokból a kép ünnepe legyen egy olyan folyamat által, ahol a mindennapok tárgyai és jelenségei a képelemek tudatos rendezése során a fények, felületek, átvitt jelentések, és a megélt tudás megteremtse mindenki számára a saját fotográfiát.  

 

                                                                                                                                                                                                                                                kurzusvezető:

Fuchs Lehel fotográfus, operatőr-filmrendező

 

 

 

 

 

 

 

 

MEGRENDEZETT ÉS KREATÍV AKCIÓFOTÓ

Csapatjátékosoknak, akik ötvöznék a kreatív stúdió használatot és a koncepcióra és ötletekre kitalált munkát, mely  körülményeiben talán legjobban egy filmforgatásra emlékeztet. A kreatív akciófotó megadja az jellemzően magányos  műfajként megismert intim fotográfiai viszonyban levő alkotó számára a csapatban alkotás örömét.  Mozgásban vagyunk, a nap bármely szakában, de a világítás varázsa főleg éjszaka indít be. Legyen az improvizáció, vagy közösen összerakott ötlet.  Ha azt mondják a fotó magányos műfaj.... akkor próbáld ki ezt. Igazi csapat-játék... ahol az a buli, hogy fotózol és nem a fotózás után kell bulizni, hanem közben lehet...együtt... Fotóeufória...

 

 

 

 

 

 

 

 

 

kurzusvezető:

Perness Norbert fotográfus

 

PORTRÉFOTÓ

A kurzuson egyrészt egy remek átfedés és izgalmas határterület próbálható ki ami a portré és autonóm riport környékén található, de igazán bizonyos szempontból éles határokkal nem szétválasztható,  másrészt a stúdió felszerelés és stúdiófotós elképzelések is kipróbálhatók, ugyanakkor  akár mindkettő ötvözésére is lehetőség kínálkozik a változatos helyszíneken felállított virtuális-imrovizatív műtermekben.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

kurzusvezetőink:

Kása Béla fotográfus,mesterkurzus: Drégely Imre

 

AUTONÓM RIPORT - STREET FOTÓ

Az egyik legizgalmasabb fotográfiai műfajjal is van mód elmélyülten foglalkozni a táborban. Témák - az alkalmazott és az alkotói fotó különbségei és párhuzamai. Street fotó - riport fotó- és az autonóm riport  összehasonlítása, átjárhatóságai. Az általában ismert dokumentalista műfajokhoz képest az autonóm riport engedi meg a legnagyobb alkotó szabadságot,  mozgásteret a kreatív önkifejezésre. Hogy hogyan, erről szól ez a kurzus. Folyamatos egyéni és csoportos konzultációval, képelemzésekkel.  Az autonóm riportban a vizsgálat tárgya az ember a maga természetes működésmódjában, szuverenitásában. Az alkotói vállalás azonban nem ennek a realitásnak a tiszta megmutatása, hanem újraértelmezése. Mégsem külső rendezője alanyainak a fotós, hanem saját személyének enged teret, így válik láthatatlanul is egyenértékű szereplőjévé a képnek.  

A mesterprojektek egyik ehhez a területhez tartozó szakmai programja a Kárpát-medence belülről, mely  a Balatont mint kultikus helyszínt használva a mai Magyarország lenyomatait is kutatja egyfajta időprizmában elhelyezve azt az egész Kárpát-medencére vonatkoztatva. A Kárpát-medence belülről szakmai program megvalósítását 2019. évben a Magyar Művészeti Akadémia támogatta.

 

 

 

 

 

 

kurzusvezetők:

 Sióréti Gábor fotográfus, Fuchs Lehel fotográfus

ARCHAIKUS TECHNIKÁK – CAMERA OBSCURA                                                                                                                                                                                            

A kurzust általában egy fotótörténeti előadás és gyakorlati bemutató nyitja az archaikus eljárásokról és eszközökről. A tábor ideje alatt a cianotípiával, az argentotípiával, a sópapírral, az albuminpapírral  ismerkednek meg a hallgatók. Egyedi kézműves fotgráfiákat készíthet minden kurzuslátogató. A kurzuson résztvevők a saját kamerájukkal készített negatívokat másolják le az előbb említett technikák valamelyikével. A képek készülhetnek papírra, textíliára stb.  saját építésű camera obscurák kipróbálására. Alapvető nyersanyagokról és papírokról gondoskodunk.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

kurzusvezetők:

Zalka Imre vándorfényképész

A lyuk kamera témára jelentkezők, hozzanak magukkal a kamera készítéséhez szükséges eszközöket: 

-dobozok (papírból, fémből stb..),fekete fotókarton, ragasztók (egyoldalas folyékony, kétoldalas folyékony), olló, szike, vonalzó stb..  
A lyuk elkészítéséhez szükséges nyersanyagot, a helyszínen biztosítjuk. 

A felvételeket terveink szerint ortokromatikus síkfilmre készítenénk, melyeknek másolása vagy nagyítása, könnyebb feladat mint a papír negatív. 

 

FILMES SZEKCIÓK

FILMET CSINÁLUNK!!!   Az elejétől a végéig, olyan jó ezt leírni. Még jobb csinálni. A filmkészítés öröm és közösségi élet. Kreatív buli. És persze lehet elmélyült és egyszemélyes  műfaj is. A film szakon mindenki kipróbálhatja a  forgatást, önálló forgatókönyv alapján, a forgatókönyv vázlat, szinopszis megírásától a filmvágásig az összes folyamatot gyakorolva jutunk el a kész filmig. Az alapvető filmformanyelvi kérdések gyakorlati használatát (pl:kameramozgások, plánozás, kompozíció) a nonlineális editáló alapszintű kezelését sajátíthatják el a hallgatók. A kreatív mozgóképes gondolkodást megadott szempontok alapján több rövid egy-két perces etűd elkészítése során gyakoroljuk, fejlesztjük. Kifejezetten leendő elsőfilmes alkotóknak ajánljuk. Gyakorló felszerelést (videó kamerákat, editálót, monitorokat, projektort) itt is biztosítunk, de aki teheti hozza magával otthoni amatőr videó kameráját, laptopját és állványát is. Ami bizos nálunk lesz: Arriflex BL 16mm filmkamera, több S8 filmkamera, Canon 5D , Canon 6D, Canon 70D, GoPro Black,  statívok, lámpák, de viszünk néhány régi de használható VHS kamerát is, csak a móka kedvéért...

 

 

 

 

 

 

kurzusvezetők:

DSLR HD kezdő clip-rövidfilm  - Fuchs Máté operatőr,dok. film rendező

 

Haladó videó, super 8mm film

Kécza András filmrendező

 

 

  • Facebook
  • YouTube
  • Instagram